SEPA

Här kan du läsa vanliga frågor och svar om SEPA.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är en SEPA-överföring?

SEPA (Single Euro Payments Area) är ett betalningssystem inom EU som gör det enkelt att skicka och ta emot internationella betalningar inom SEPA-området. Det innebär att överföringar inom SEPA-området kan göras lika snabbt och enkelt som nationella överföringar.

SEPA-området omfattar hela EU. Andra länder och territorier som är en del av SEPA-området är Andorra, Island, Norge, Schweiz, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Storbritannien, Vatikanstaten, Mayotte, Saint-Pierre-et Miquelon, Guernsey, Jersey och Isle of Man. En SEPA-överföring behöver alltid göras med euro som valuta.

En SEPA-överföring är, enkelt sagt, en överföring i EUR och mellan två länder inom SEPA-området.

Hur gör jag en SEPA-överföring?

Överföringar som görs från ditt konto i EUR och till länder inom SEPA-området blir automatiskt SEPA-överföringar.

Följ de här stegen för att göra en SEPA-överföring från din Lunar-app:

1. Tryck på "Betalningar" i nedre menyraden

2. Tryck på "Internationell överföring"

3. Ange IBAN-nummer

4. Ange i mottagarens uppgifter

5. Välj EUR som valuta (annars blir det inte en SEPA-överföring)

6. Ange belopp

7. Skriv ett meddelande till dig själv och mottagaren (valfritt)

8. Bekräfta genom att dra med fingret från vänster till höger över pilen "Överför"

9. Signera med BankID

Voilà! Nu ska du ha gjort en SEPA-överföring.

Hur lång tid tar en SEPA-överföring?

SEPA-betalningar tar vanligtvis 1-3 bankdagar.

Bra att veta om SEPA-överföringar

• Vår valutaväxlingsavgift är 0,5%. Eftersom att SEPA-överföringar görs i EUR, innebär det en valutaväxlingsavgift. Du kan läsa mer om våra priser på vår prislista.

• Vid en SEPA-överföring begärs endast IBAN och inte BIC/SWIFT.

• I händelse av en retur av pengarna skulle det innebära returavgift från oss på 295 kr.

• Både växlingsavgifter och andra avgifter kan tas ut av banken du mottar/skickar pengar från/till. Kolla mottagarbankens/avsändarbankens priser och avgifter för att vara säker på vad din SEPA-överföring totalt kostar.