Om gemensamt konto

Här kan du läsa vanliga frågor och svar om gemensamma konton.

Odette avatar
Skrivet av Odette
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är ett gemensamt konto?

Dela konto, utgifter och upplevelser med ett gemensamt konto.

Ett gemensamt konto är precis vad det låter som — ett delat bankkonto med andra Lunar-användare. I det gemensamma kontot kan ni kommentera transaktioner, lägga färg och bild på kontot, reagera med likes och emojis, och få en notis när ni använder var och en av era kort.

Dina pengar omfattas av den danska insättningsgarantin upp till 100 000 EUR, motsvarande ca 1 miljon svenska kronor.

Vem kan skapa ett gemensamt konto?

Du som har Standard, Plus eller Unlimited kan skapa ett gemensamt konto.

Hur många kan delta i ett gemensamt konto?

Ett gemensamt konto kan högst inkludera 1 kontoägare och 10 deltagare. Det innebär att du som kontoägare kan bjuda in 10 vänner till ditt gemensamma konto.

Vem kan delta i ett gemensamt konto?

Alla som har ett Lunar-konto kan delta i ett gemensamt konto. Du kan ha Light, Standard, Plus eller Unlimited som abonnemang. Det enda du behöver är helt enkelt ett Lunar-konto.Hur skapar jag ett kort till ett gemensamt konto?

Du gör egentligen precis som du gör annars när du skapar ett kort, fast kopplar kortet till det gemensamma kontot. Följ de här stegen:

1. Tryck på “Kort” i den övre menyraden

2. Tryck på “Lägg till”

Där kan du välja mellan ett digitalt eller ett fysiskt kort, och vilken färg du vill ha på kortet, beroende på vad som ingår i ditt abonnemang.

• Välj sedan vilket konto kortet ska kopplas till (var noggrann här att du väljer det gemensamma kontot — det går inte att ändra i efterhand!)

Nu har du ett kort till det gemensamma kontot.

Vem kan skapa ett kort till ett gemensamt konto?

Alla kontomedlemmar kan öppna ett digitalt kort till ett gemensamt konto.

Du kan beställa ett fysiskt kort till det gemensamma kontot om du inte har uppnått gränsen för antal kort som ingår i ditt Lunar-paket.

Vad händer med kortet när ett gemensamt konto avslutas?

När ett gemensamt konto avslutas kommer korten som är kopplade till kontot omedelbart att spärras.

Kan en deltagare använda kontoägarens kort till det gemensamma konto?

Nej, kort är en privat egendom och därför behöver alla deltagare som vill kunna handla från det gemensamma kontot skapa egna kort.

Hur gör jag en överföring till ett gemensamt konto?

Att göra en överföring från ett Lunar-konto till ett gemensamt konto är superenkelt.

Följ de här stegen i din Lunar-app:

1. Tryck på "Betalningar"

2. Tryck på “Överför”

3. Välj kontot du vill föra över pengar till — det gemensamma kontot

4. Välj belopp och tryck på “Klart”

5. Godkänn genom att svepa med fingret från vänster till höger över “Överför”

Där ska överföringen bekräftas.

Hur gör jag en överföring från ett gemensamt konto?

Du gör en överföring från ett gemensamt konto precis om du gör en överföring från andra Lunar-konton. Följ de här stegen i din Lunar-app:

1. Tryck på det gemensamma kontot

2. Tryck på "Överför"

3. Välj om du vill göra en nationell eller internationell banköverföring

4. Fyll i kontouppgifter som efterfrågas

5. Välj belopp

6. Skriv ett meddelande till dig själv och mottagaren (valfritt)

7. Svep med fingret från vänster till höger över "Överför"

Nu ska du ha gjort en överföring från det gemensamma kontot till ett annat bankkonto.

Vem kan göra överföringar till/från ett gemensamt konto?

Ett gemensamt konto är som ett vanligt bankkonto, fast med fler deltagare. Man behöver helt enkelt inte vara Lunar-användare för att göra en överföring till ett gemensamt konto, så länge man har kontouppgifterna till kontot.

För att göra en överföring från ett gemensamt konto innebär att man behöver ha tillgång till det gemensamma kontot, man behöver helt enkelt vara kontoägare eller deltagare till det gemensamma kontot.

Hur tar jag som kontoägare bort deltagare från ett gemensamt konto?

Du som kontoägare kan enkelt ta bort en deltagare när du vill. Följ de här stegen:

1. Tryck på det gemensamma kontot

2. Tryck på “Detaljer”

3. Skrolla ner tills du ser deltagarna på kontot

4. Tryck på minustecknet “-” bredvid deltagaren du vill ta bort

5. Läs informationen noggrant och tryck på “Ta bort”

Nu ska deltagaren vara borttagen från kontot.

Vem får sparränta på ett gemensamt konto?

Sparräntan betalas ut till det gemensamma kontot, men den intjänade sparräntan registreras på kontoägaren och tillhör kontoägaren på årsbeskedet som skickas till Skatteverket.

Kan jag ansluta Sparande-funktionen till ett gemensamt konto?

Nej, du kan inte ansluta Sparande-funktioner som att runda upp köp eller skapa automatiska överföringar från ett gemensamt konto till ett Sparande. Sparande-funktioner kan bara kopplas till privata Lunar-konton.

Vad händer om kontoägaren eller en deltagare spenderar alla pengar på kontot?

Alla som deltar i ett gemensamt konto, både kontoägare och deltagare, har gått med på att alla får spendera pengarna på kontot gentemot Lunar. Det innebär att kontoägare och deltagare kan spendera alla pengar på kontot. Lunar är inte delaktiga om kontoägare och kontodeltagare till ett gemensamt konto har en egen överenskommelse.

Vad händer om kontoägaren avslutar sitt Standard/Plus/Unlimited-paket?

Om kontoägaren avslutar sitt Standard/Plus/Unlimited-paket kommer det gemensamma kontot automatiskt att omvandlas till ett vanligt extra konto när uppsägningstiden är över, samtidigt som deltagarna i kontot automatiskt slussas ur kontot.

Hur lämnar jag ett gemensamt konto?

1. Tryck på det gemensamma konto

2. Tryck på “Detaljer”

3. Tryck på “Lämna”

4. Och bekräfta igen med att trycka på “Lämna”Nu ska du ha lämnat det gemensamma konto.