Hvorfor afviser vi nogle gange business-ansøgninger?

Vi afviser desværre også ansøgninger til Lunar Business - vi vil gerne forklare hvorfor.

Ebbe avatar
Skrevet af Ebbe
Opdateret over en uge siden

I Lunar har vi en mission om at give alle iværksættere og selvstændige et rygstød til at bygge sin forretning med en bankkonto ved hånden, der gør det nemt at komme i gang, vokse og ligetil at styre virksomhedens penge.

Det er en prioritet for os at arbejde for dem, som andre banker ikke vil give opmærksomhed: Iværksætterne, de solo-selvstændige og små virksomheder. Vi er stolte over, at vi giver fuld opmærksomhed til jer, der bliver ignoreret andre steder.

Desværre kan vi ikke give alle virksomheder mulighed for at få en erhvervskonto hos Lunar. Og i nogle tilfælde kommer det til at ramme gode og redelige iværksættere. Det er vi om nogen ærgerlige over.

Vi kan sagtens forstå, at det er super frustrerende at få sin ansøgning afvist, når alt du prøver er at få gang i din virksomhed. Det er særligt frustrerende, hvis ikke du kan få en god nok begrundelse for afslaget.

Derfor vil vi gerne fortælle mere om, hvorfor vi nogen gange afviser virksomheder, der ansøger om at få en erhvervskonto hos Lunar.

Vi har et ansvar for sikkerhed

Som en reguleret dansk bank, der hver dag håndterer tusindvis af betalinger og transaktioner, er det vores ansvar at bekæmpe alle former for finansiel kriminalitet og sikre, at ulovlige midler ikke kommer gennem systemerne.

Når vi træffer beslutninger på det område, vi kalder “compliance”, skal vi være ekstra forsigtige og meget bevidste om, hvad vi siger ja og nej til. Det handler om at beskytte vores partnere, kunder, kunders kunder og hele samfundet.

Vi er ved at bygge en ny slags bank fra bunden, og det betyder, at vi endnu ikke har mulighed for at opfylde alle virksomheders behov - derfor kan vi give et afslag, hvis vi kan se, at vi ikke kan hjælpe med de ting, der er brug for.

Vi kan ikke forklare alt

Vi vil altid gerne være så åbne og gennemsigtige som muligt, og vi ved, at det er et nederlag for den vision, når vi ikke kan forklare i detaljer, hvorfor vi ikke kan give dig en Business-konto.

Men vi kan ikke forklare vores afviste kunder den præcise årsag til, at vi ikke kan onboarde dem, for så risikerer vi, at kunder, der har ulovlige hensigter, finder ud af at snyde systemet. Det er meget vigtigt for os, at den risikomodel, vi bruger, er fortrolig, så vores processer om at kende vores kunder ordentligt kan overholdes.

Når vi gennemgår en ansøgning, så kigger vi både på virksomheden, formål, hvad man skal bruge sin konto til og virksomhedens historik. Din alder og køn spiller ingen rolle i vurderingen.

Der er ingen skudsikker tjekliste

Vi vil rigtig gerne give jer, der ansøger, en Business-konto. Hvis vi kan se, at der samlet set er nogle udfordringer i forhold til den risiko, vi løber - så stiller vi opfølgende spørgsmål. Vi stiller spørgsmål til langt de fleste, der ansøger.

Det kan tage tid, når der skal svares og spørges frem og tilbage, og vi forstår helt sikkert godt, at det kan være trættende - og ekstremt irriterende, hvis man efter flere uddybninger får et afslag.

Vi skal også tage spørgsmål og svar på skrift - det er ikke en mulighed at gøre det over telefonen, selvom vi forstår, at det nogle gange er nemmest.

Vi vil gerne blive bedre til at fortælle, hvilke virksomheder, der ikke kan blive kunder hos Lunar. I dag kan man slet ikke sende sin ansøgning, hvis ikke vi har til hensigt at få dig ombord.

Selvom vi gerne vil lægge flere oplysninger frem om, hvem vi ikke kan byde velkomne som kunder - så er det altid en helhedsvurdering, der ligger til grund for et afslag. Det kan være vanskeligt for os, hvis en virksomhed fx har komplekse ejerstrukturer, hvor der er flere bagvedliggende selskaber involveret. Vi arbejder hele tiden på at forbedre det.

Vi kommer til at give afslag til gode kunder

Vi går forrest, når det gælder om at have en fuldt digital process for at kende vores kunder ordentligt og en ren digital ansøgningsproces. Men selv med den bedste teknologi, er det stadig en svær opgave at skelne gode og ærlige virksomheder fra kriminelle, der gør alt for at virke helt legitime.

Selvom vi har stor tillid til vores systemer, kan vi ikke sikre, at en kunde ikke vil forsøge at begå finansiel kriminalitet. Derfor skal vi være forsigtige - og det kan ramme ærlige og redelige virksomheder.

Vi kigger grundigt på den risiko, vi løber - og hvis risiciene ved en virksomhed, branche, ejerforhold, forretningsplan osv. samlet set er for høje, bliver vi nødt til at sige nej.

Banksektoren er stærkt reguleret - med god grund!

Vores mål er at give iværksættere bedre mulighed for at opbygge sin forretning. Vi er selv en virksomhed, der vokser - og vi er i gang med at bygge nye robuste og mere præcise systemer, der kan give mulighed for, at flere kan få en konto hos Lunar. Vi har allerede åbnet for IVS’er, holding-selskaber og virksomheder med flere ejere.

Men det er ekstremt vigtigt for os, at vi kan give udelt opmærksomhed til iværksættere samtidig med, at vi opfylder alle de nødvendige, regulatoriske krav.

Derfor bliver vi nødt til at afvise nogle ansøgninger, selvom der bag vurderingen kan gemme sig fantastiske virksomheder, der bare gerne vil ud over rampen.

Tak fordi du læste med!

Jacob Kirk Faber, Head of Business